Polgári Búcsúztatás - Zombor Zsuzsanna

Polgári búcsúztatás és temetés szervezés Szolnok-, Békés-, Csongrád megyében! 70-385-0914

Ezen az oldalon tájékoztatást kaphat munkámról, a polgári búcsúztatásról, és az ezzel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról. Szeretném ezzel is megkönnyíteni az Ön számára a döntést, a búcsúzás módjának megválasztásában.

A halállal foglalkozni riasztó érzés. Mindenkiből kivált valami megmagyarázhatatlan, belső nyugtalanságot. Ijedtek vagyunk, és talán kicsit önzők is.

Mivel tudatosan nem vállaljuk fel a halál közellétét, ezért számtalan módon beköltözik az életünkbe, hogy szembesítsen minket azzal, amit senkinek sincs módja elkerülni. A tudatos felkészülés a halálra azt jelenti, hogy megtaláljuk a belső békét, a harmóniát, a belső öröm forrását.
A halállal akkor kell megbarátkozni, amikor még messze van.

"Az élet létezik. A halál létezik. A látszat mit sem számít. Az számít csak, amit érzünk."

 

Engedje meg hogy bemutatkozzam

11 éve látom el ezt a nehéz, de fontos és szép feladatot - a polgári búcsúztatást s a polgári búcsúztatók között egyedüliként rendelkezem temetkezési szolgáltatói OKJ szakvégzettséggel, melyet 2005-ben szereztem.

A polgári búcsúztató megtisztelő feladata, hogy a gyászoló család helyett elmondja azokat a mondatokat, melyek a friss, mély gyász miatt bennrekedtek.
Ő az, aki életrajzot is ír, verseket mond, idézeteket fűz egymás után, mindezt persze úgy, hogy egy kerek egészt alkotva méltó módon, kegyeletteljes végszóvá váljon, jellemezve az elhunytat, személyes, meghitt, családias jellegűvé téve az utolsó búcsú fájdalmas szertartását.

Az évek alatt számos gyászoló család búcsúzott hozzátartozójától, jó ismerősétől az én közreműködésemmel.
Ez alatt magam is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amelyek segítettek az egyéni stílus és hangvétel kialakításában, a különböző élettörténetekhez illő, sokrétű búcsúztató szövegek létrehozásában, dalok összeállításában. A hozzátartozók visszajelzései megerősítettek abban, hogy időtálló, szép gondolatok gyűltek össze az elmúlt esztendőkben.

Így ez idő alatt több mint 1000 elhunyt életútját írtam meg és mondtam el.

Édesapám fiatalon hunyt el, ez irányította figyelmemet a búcsúztatás felé, melyet szerettem volna a mai kor igényeihez alakítva művelni: a versek, idézetek, gondolatok, zenék által segítve a gyászolókat a fájdalmuk kifejezésében, ám egyúttal kapaszkodót is adva a gyász feldolgozásához.

Hiszem, hogy az élet egyszeri és megisételhetetlen. HIszem, hogy mindenki egyedi és utánozhatatlan. Élet gyorsn eltelik, ezért minden percét ki kell használni. De egyben elfogadni, hogy egyszer véget ér mindannyiunknak. Mindenki másképp éli meg és dolgozza fel a gyászát...Én ebben próbálok segíteni, akár a temetés utáni gyászfeldolgozásban is.

Ha úgy érzi, segítségére lehetek Önnek és családjának, 

keressenés hívjon bizalommal !

 

Minden esetben így történik a szertartás:

 

A ravatali idő alatt - legyen az ravatalozóban vagy a sírhelynél - zenét szolgáltatok.

 

A búcsúztatást egy szép verssel kezdem.
Majd egy keretrész következik, mely ráhangolja a gyászolókat a szertartásra majd pár filozofikus gondolat a halálról.

 

Ezután következik a a személyes szövegrész:
Végigmegyünk az elhunyt életének fontos eseményein, felidézzük személyiségét, kedves időtöltéseit.

 

Következik a lezárás szövegrész, melyben a gyászfeldolgozás mellett felidézzük az általa örökül hagyott emberi értékeket.

 

A búcsúzók felsorolása után megyünk ki a sírhoz - zenét játszva az autóról. A sírnál, szintén egy elköszönő szövegrész és egy szép vers hangzik el.

 

Elhelyezés és hantolás alatt a családdal egyeztetett zenék hangzanak el.

A szépirodalmi műveket és a kísérő zenéket úgy válogatom össze, hogy jellemezzék az elhunyt életét, személyiségét.

 

2014-08-05_12.46.11.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 75
Heti: 272
Havi: 614
Össz.: 224 897
Oldal: POLGÁRI BÚCSÚZTATÁS
Polgári Búcsúztatás - Zombor Zsuzsanna - © 2008 - 2018 - memento.hupont.hu